top of page

5 syytä miksi ehdokaskartoitus on fiksuin tapa rekrytoida avainhenkilöitä


Ehdokaskartoitus – 5 syytä miksi ehdokaskartoitus on fiksuin tapa rekrytoida avainhenkilöitä. Scoutrian ehdokaskartoitus – se fiksumpi vaihtoehto suorahaulle.
Ehdokaskartoitus on fiksu ja ehdokasystävällinen tapa rekrytoida avainhenkilöitä.

Ehdokaskartoitus (research, desk research) on vuosikymmeniä ollut suorahakualan tarkimmin varjeltu salaisuus. Se on tärkein ja vaikein vaihe suorahaussa (headhunting, executive search) ja siksi parhaat suorahakufirmat ovat aina panostaneet ehdokaskartoitukseen erityisen paljon – ja huonoimmat eivät juuri ollenkaan!


Suorahakua käytettiin aiemmin lähinnä ylimmän johdon rekrytoinnissa. Nykyään sitä käytetään paljon myös keskijohdon ja asiantuntijoiden rekrytoinneissa. Korkealaatuista ehdokaskartoitusta ei aiemmin ole haluttu tarjota erikseen palveluna, jotta asiakkaat jatkaisivat kokonaisvaltaisen, jopa useita kymmeniä tuhansia euroja maksavan suorahakuprosessin ostamista. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että valtaosa yrityksistä tarvitsee oikeasti vain ehdokaskartoituksen, eikä välttämättä konsultin tekemiä haastatteluja ja soveltuvuusarviointeja.


Toisin sanoen, ehdokaskartoituksemme ratkaisee saman ongelman kuin perinteinen suorahaku, mutta fiksummin. Löydät rekrytointitarpeesi kannalta relevantit ehdokkaat hiljaisesti, luottamuksellisesti ja tehokkaasti. Samalla tarjoat paremman ehdokaskokemuksen!


Tässä blogissa olen pohtinut viittä merkittävää etua, jotka saat hyödyntämällä Scoutrian ehdokaskartoitusta avainhenkilöidenne rekrytoinnissa.1. Ehdokasystävällinen prosessi tukee työnantajamielikuvaasi ja mahdollistaa paremmat ehdokkaat


Monen rekrytointiprosessin alkuvaihe on liian työläs ja suunniteltu “mittaamaan henkilön motivaatiota” (tai pikemminkin epätoivoa). Tämän johdosta parhaat osaajat vetäytyvät prosessista yleensä ensimmäisenä. Heidänhän ei ole pakko vaihtaa työpaikkaa – he saavat työtarjouksia muutenkin.


Kuten tiedät, positiivinen työnantajamielikuva (employer branding) ja ehdokaskokemus ovat kriittisen tärkeitä elementtejä, kun kilpailet parhaista osaajista. Siksi prosessimme huomioi vahvasti myös ehdokkaiden näkökulman ja olemme karsineet siitä kaiken turhan pois. Haluamme tehdä osallistumisen ehdokkaille mahdollisimman helpoksi ja miellyttäväksi sekä sparraamme myös asiakkaitamme tähän.


Kaikkein merkityksellisin kohtaaminen on asiakkaan ja ehdokkaan välinen keskustelu, ei headhunterin ja ehdokkaan välinen. Siksi haluamme mahdollistaa sen, että asiakas ja ehdokas pääsevät mahdollisimman nopeasti keskustelemaan keskenään aidosti merkityksellisistä asioista. Jos siinä löytyy yhteinen sävel, ollaan hyvin lähellä uuden työsuhteen syntymistä.


Saamme säännöllisesti spontaania palautetta kovan luokan osaajilta: he ovat positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka miellyttävä ja ehdokasystävällinen prosessimme on.2. Voit rekrytoida parhaan saatavilla olevan osaajan – ei parasta työnhakijaa


Ilmoitushaku sopii parhaiten rekrytointeihin, jotka ylipäätään voi tehdä julkisesti ja kun on mahdollista odotella passiivisesti osaajien hakemuksia. Vanha 80/20-sääntö kuitenkin pätee ilmoitushakuunkin: vain noin 20% potentiaalisista ehdokkaista hakee aktiivisesti uutta työpaikkaa ja heistä kilpailevat kaikki muutkin työpaikkailmoitukset. Loput 80% eivät seuraa työpaikkailmoittelua tai vaivaudu lähettämään hakemusta, mutta ovat usein halukkaita juttelemaan mielenkiintoisista uramahdollisuuksista. Heidät pitää vain tunnistaa ja kontaktoida.


Ehdokaskartoitus ei odota passiivisesti osaajien hakemuksia. Emme myöskään tarkista vain omaa verkostoamme ja tietokantaamme. Haluamme, että asiakkaanamme voit rekrytoida parhaan saatavilla olevan osaajan – ei parasta työnhakijaa tai helpoiten löytyvää ehdokasta, vaan parhaan saatavilla olevan. Jotta tämä on mahdollista, kartoitamme proaktiivisesti rekrytointitarpeesi kannalta mielenkiintoisimmat toimialat, yritykset ja osaajat. Koostamme laadukkaan ehdokaslistan, jolla olevat ehdokkaat voit kontaktoida itse tai me voimme kontaktoida heidät puolestasi.


Mielestämme avainhenkilön rekrytointia ei voi laskea sattuman varaan.


3. Löydät relevantit osaajat nopeasti ja tehokkaasti


Avainhenkilörekrytoinneissa ei usein ole aikaa odotella hakemuksia jopa kuukausia ennen kuin todetaan ettei hakijoiden joukosta löydykään relevanttia osaamista.


Perinteisellä suorahakutoimistolla puolestaan kestää helposti 6-8 viikkoa ennen kuin ensimmäistäkään ehdokasta on esitelty asiakkaalle.


Ehdokaskartoituksemme tuottaa sinulle tyypillisesti jo parissa viikossa – tarvittaessa jopa nopeamminkin – vähintään yhtä korkealaatuisen ehdokaslistan (long list), kuin minkä perinteinen maailmanluokan suorahakufirma koostaisi. Jos hoidamme myös kontaktoinnin puolestasi, sinulla on jo muutaman viikon kuluessa tiedossa ketkä relevantit ehdokkaat ovat kiinnostuneita jatkamaan keskusteluita kanssasi.


Nopeasti etenevä prosessi on merkittävä etu kun kisaat osaajista, joita moni muukin havittelee.4. Voit toteuttaa rekrytoinnin hiljaisesti ja luottamuksellisesti


Tietyistä strategisesti tärkeistä rekrytoinneista ei haluta tiedottaa julkisesti, vaan valtaväestö ja kilpailijat saavat tietää niistä vasta iltauutisista tai lehtien palstoilta. Tällaisia tilanteita ovat tyypillisesti esimerkiksi ylimmän johdon rekrytointi, uuden liiketoiminnan perustaminen ja johtajien vaihtaminen.


Aiemmin yritykset ovat kääntyneet tällaisissa tilanteissa suorahakutoimiston puoleen. Moni luulee yhä, että se on ainoa tapa täyttää luottamukselliset ja hiljaiset avainhenkilöiden rekrytointitarpeet. Näin ei kuitenkaan enää ole.


Scoutrian ehdokaskartoitus tarjoaa täysin saman mahdollisuuden luottamukselliseen ja hiljaiseen hakuun. Kartoitamme osaajamarkkinan kaikessa hiljaisuudessa ja tarvittaessa voimme hyödyntää salassapitosopimustakin. Näin sinä voit rekrytoida parhaan saatavilla olevan osaajan parrasvaloilta piilossa.5. Palvelumme joustaa tilanteesi ja tarpeesi mukaan


Meiltä sinun ei tarvitse ostaa koko suorahakuprosessia, vaan voit muotoilla siitä itsesi näköisen. Me emme pakkomyy sinulle joka kerta 18 ruokalajin illallista, kun oikeasti haluat tuhdin gourmet-aterian jälkiruokineen. Saat itse päättää mitä vaiheita haluat hoitaa itsenäisesti ja mitkä puolestaan hankkia palveluna meiltä – tai jopa ulkopuoliselta ammattilaiselta (kuten esimerkiksi psykologin arviot).


Me teemme joka tapauksessa aina kaikkein vaikeimman ja työläimmän vaiheen, eli ehdokaskartoituksen, puolestasi. Jos haluat, voit tiimisi kanssa sen jälkeen itsenäisesti kontaktoida löydetyt ehdokkaat tai voimme hoitaa kontaktoinnin puolestasi ja esitellä kiinnostuneet ehdokkaat jatkoprosessiasi varten. Halutessasi voimme myös sopia sinulle jatkopalaverien ajankohdat ja tarkistaa referenssitkin puolestasi.Lataa hyödyllinen oppaamme ilmaiseksi!


Kun lataat tämän oppaan, opit mm.

  • Mitä virheitä yritykset tietämättään tekevät avainhenkilön rekrytoinnissa?

  • Mitkä asiat voivat muodostua rekrytoinnin parhaiksi vetovoimatekijöiksi tai pahimmiksi sudenkuopiksi?

  • Mitkä asiat tulee hoitaa kuntoon ennen rekrytointiprosessin aloittamista?

  • Mihin ei usein huomata panostaa riittävästi?

  • Mitä on otettava huomioon erityisesti silloin, kun henkilö ei itse ole hakenut tehtävään, vaan hänet on headhuntattu?

  • Mihin on erityisen tärkeää panostaa nykyaikaisessa rekrytoinnissa?

Ketkä hyötyvät oppaasta eniten?

  • ​​Johtajat ja esihenkilöt, jotka rekrytoivat tiimiinsä uusia työntekijöitä

  • Yritysten sisäiset HR- ja rekrytointitiimit, jotka tukevat johtoa ja esihenkilöitä rekrytoinneissaSaattaisit tykätä myös näistä artikkeleistamme:

Suorahaku (headhunting), ilmoitushaku, hybridihaku ja ehdokaskartoitus – Mitkä ovat keskeiset erot?

Ehdokaskartoitus on suorahaun tärkein vaihe - ja myös työläin.

Avainhenkilöiden rekrytointi vaatii asennemuutosta - Passiivinen odottaminen ei enää riitä.Harkitsetko johtajan tai asiantuntijan rekrytointia?

Ota yhteyttä – kuulen mielelläni lisää rekrytointitarpeestasi ja kerron miten Scoutria voi auttaa sinuakin onnistumaan rekrytoinnissasi.Haluaisitko verkostoitua Linkedinissä?

Klikkaa rohkeasti "connect" Linkedinissä, jos haluat verkostoitua tulevaisuuden yhteistyö- ja uramahdollisuuksien varalta. Samalla saat jatkossa feediisi ajankohtaisia postauksia, joiden teemana on mm. rekrytointi, suorahaku, ehdokaskartoitus, ehdokaskokemus, työnhaku ja työelämä.Jani Laine

Research Consultant & Founder

045 257 2526

jani.laine@scoutria.com

LinkedInScoutria – se fiksumpi tapa rekrytoida avainhenkilöitä.


Scoutria on vuonna 2020 perustettu luotettava suorahakualan yritys, joka tarjoaa raikkaasti erilaisen lähestymistavan asiantuntijoiden ja johtajien rekrytointiin. Autamme sinua löytämään oikeita osaajia nopeasti, läpinäkyvästi, ehdokasystävällisesti ja kohtuullisemmalla investoinnilla – tietysti laadusta tinkimättä.


Lisätietoa: www.scoutria.com

bottom of page