top of page

Suorahaku (headhunting), ilmoitushaku, hybridihaku ja ehdokaskartoitus – mitkä ovat keskeiset erot?


Ehdokaskartoitus, suorahaku, ilmoitushaku, hybridihaku – keskeiset erot. Scoutrian ehdokaskartoitus – se fiksumpi vaihtoehto suorahaulle.
Suorahaku (headhunting), ehdokaskartoitus, ilmoitushaku, hybridihaku – erojen hahmottaminen on tärkeää, jotta osaat valita rekrytointitarpeeseesi parhaiten sopivan ratkaisun.

Suorahaku- ja rekrytointialan palvelut saattavat ostajan korviin kuulostaa hyvin samanlaisilta. Sopivan rekrytointikumppanin valintaa ei tietenkään helpota se, että eri palveluntarjoajat käyttävät usein palveluistaan ja prosessin eri vaiheista samoja termejä – vaikka itse sisällöt sitten voivatkin poiketa toisistaan hyvinkin paljon.


Aivan kuten missä tahansa asiantuntijapalvelussa, kaikki riippuu siitä kuka tekee mitä, millä työkaluilla ja millaisella kokemuksella. Skalpelli voi osaavan kirurgin kädessä parantaa sairauden, kun taas kokemattoman keittiölääkärin kädessä se saa aikaan vain vaurioita. Pelkkää halvinta hintalappua ei siis kannata tuijottaa, koska selitys sille löytyy lopulta palvelun todellisessa sisällössä tai lopputuloksessa.


Tässä artikkelissa tarkastelen suorahaun, ilmoitushaun, hybridihaun ja ehdokaskartoituksen keskeisiä eroja, jotta voit helpommin valita juuri sinun rekrytointitarpeeseesi sopivan palvelun ja kumppanin.Suorahaku (headhunting)


Suorahaku (search) tarkoittaa sopivien ehdokkaiden aktiivista etsimistä avautuvaan tai avoimeen tehtävään erilaisista julkisista tiedonlähteistä. Suorahakua on aiemmin käytetty lähinnä ylimmän johdon rekrytoinneissa (executive search), mutta se on yleistynyt myös keskijohdon ja asiantuntijoiden rekrytoinnissa.


Suorahaku on luottamuksellista ja toteutetaan hiljaisesti, eli tehtävistä ei julkaista työpaikkailmoitusta. Prosessin alussa tunnistetaan ehdokaskartoituksella useita satoja ehdokkaita, joista sitten parhaat kontaktoidaan. Heistä headhunter (suorahakukonsultti) haastattelee n. 10-20 henkilöä ja esittelee asiakkaalle toimeksiannosta riippuen noin 3-7 parasta ehdokasta. Asiakas jatkaa prosessia näiden ehdokkaiden kanssa joko headhunterin kanssa tai ilman. Suorahakuprosessiin voivat sisältyä myös henkilöarvioinnit ja referenssien tarkistukset.


Tarkkasilmäiset voivat ehkä havaita, että moni “suorahaku”-nimellä myydyistä palveluista ei itse asiassa täytä suorahaun määritelmää. Niissä pääpaino on nimittäin työpaikkailmoituksen kautta tulevissa hakijoissa tai oman rajallisen verkoston perkaamisessa – ei huolellisessa ehdokaskartoituksessa.Ilmoitushaku (julkinen haku)


Työnantaja voi tehdä ilmoitushakua itse tai hyödyntää rekrytointiyrityksen palveluita.

Ilmoitushaku luottaa nimensä mukaisesti siihen, että hakijat aktiivisesti reagoivat työpaikkailmoitukseen, hakevat kyseistä työpaikkaa ja yritys valitsee hakijoiden joukosta sopivimman henkilön.


Jos käytetään rekrytointiyritystä, tämä laatii asiakkaan puolesta työpaikkailmoituksen tai käyttää asiakkaan kirjoittamaa ilmoitustekstiä ja julkaisee sen sovituissa kanavissa. Lisäksi se käsittelee hakemukset, vastaa hakijoiden kysymyksiin ja haastattelee potentiaalisimmat työnhakijat.


Rekrytointikonsultti esittelee tyypillisesti 3-7 parasta hakijaa asiakkaalle, joka jatkaa heidän kanssaan prosessia itsenäisesti. Kumppanista ja palvelusta riippuen saatetaan asiakkaan puolesta toteuttaa myös soveltuvuusarvioinnit sekä referenssien tarkistukset.Hybridihaku


Hybridihaku on ilmoitushaku, jota tuetaan pienimuotoisella ja hyvin rajoitetulla ehdokaskartoituksella. Tällä pyritään varmistamaan, että saadaan hakijoiden lisäksi muutama lisäehdokas mukaan rekrytointiprosessiin.


Hybridihaku asettaa kuitenkin suorittajilleen sekä palvelua ostavalle asiakkaalle erityisiä haasteita. Prosessissa on käsiteltävä kaksia hyvin erilaisia ehdokkaita: työpaikkaa oma-aloitteisesti hakeneita henkilöitä (hakijat) ja ehdokaskartoituksen kautta löydettyjä ehdokkaita, jotka eivät ole hakemassa uusia haasteita. Molemmilla on täysin erilaiset odotukset rekrytointiprosessin kululle.


On tärkeää ymmärtää, että hybridihaku ei ole halpa versio suorahausta tai ehdokaskartoituksesta. Se on yleensä edullisempi palvelu, koska tyypillisesti yli 90% ehdokkaista tulee ilmoitushaun kautta. Hybridihaku ei siis ratkaise samaa ongelmaa kuin suorahaku tai ehdokaskartoitus, vaan se tarjoaa pienen lisämausteen ilmoitushakuun.


Hybridihaku sopii parhaiten sellaisiin rekrytointitarpeisiin, joissa hakijoita on tyypillisesti paljon. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos rekrytointihaasteesi ei ratkea ilmoitushaulla niin ei se todennäköisesti ratkea kyllä hybridihaullakaan. Tällöin tarvitset huolellista ehdokaskartoitusta – joko sellaisenaan tai perinteisen suorahaun osana.Ehdokaskartoitus (research, desk research)


Ehdokaskartoitus muodostaa suorahakuprosessin alkuosan. Parhaat headhunting-firmat ovat aina panostaneet erityisen paljon juuri ehdokaskartoitukseen, koska se on suorahaun tärkein vaihe.


Ehdokaskartoituksessa tunnistetaan proaktiivisesti toimeksiannon kannalta relevantit toimialat, yritykset ja henkilöt. Tavoitteena on löytää parhaat saatavilla olevat, pätevät ehdokkaat käyttäen hyväksi useita eri tiedonlähteitä ja tiedonhankintatapoja. Avoimesta työpaikasta ei julkaista ilmoitusta, eli toimeksianto toteutetaan täysin luottamuksellisesti aivan kuten perinteinen suorahakukin.


Ehdokaskartoituksen lopputuloksena on niin sanottu pitkä lista (long list), joka sisältää toimeksiannon kannalta mielenkiintoisimmat henkilöt. Voit joko itse kontaktoida haluamasi ehdokkaat tai me voimme kontaktoida heidät puolestasi. Voimme hoitaa puolestasi myös mm. ehdokkaiden referenssien tarkistamisen ja jatkopalaverien koordinoinnin.


Modernin konseptimme ansiosta saat korkeatasoisen suorahaun ydinhyödyt järkevällä investoinnilla ja ehdokasystävällisellä prosessilla. 

Kiitos, kun luit tämän artikkelin – toivottavasti koit sen hyödylliseksi. Haluaisitko vinkkimme jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa ilmainen uutiskirjeemme klikkaamalla tästä. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen milloin tahansa klikkaamalla uutiskirjeen mukana tulevaa linkkiä.Harkitsetko rekrytointia tai haluaisitko kuulla uusista uramahdollisuuksista?


  • Jos harkitset asiantuntijan tai johtajan rekrytointia, niin tavoitat minut alla olevista yhteystiedoista – kuulen mielelläni lisää tarpeistasi ja kerron miten Scoutria voi auttaa sinuakin onnistumaan rekrytoinnissasi

  • Jos haluaisit kuulla uusista uramahdollisuuksista, niin lataa tietosi Scoutrian tietokantaan – olemme yhteydessä, jos saamme taustaasi ja osaamiseesi sopivia toimeksiantojaJani Laine

Senior Researcher & Founder

045 257 2526Scoutria – moderni ja luotettava kumppani asiantuntijoiden ja johdon rekrytointiin


Scoutria on luotettava kotimainen suorahakuyritys, jolta saat laadukkaat ja tehokkaat ratkaisut asiantuntija- ja johtotason rekrytointiin. Moderni suorahakukonseptimme erottuu edukseen, koska panostamme erityisesti suorahakuprosessin tärkeimpiin elementteihin – korkealaatuiseen ehdokaskartoitukseen, ehdokkaiden kiinnostuksen herättämiseen sekä ehdokaskokemukseen. Autamme sinua löytämään oikeita osaajia nopeasti, läpinäkyvästi, ehdokasystävällisesti ja kohtuullisemmalla investoinnilla – tietysti laadusta tinkimättä.


Lisätietoa: www.scoutria.com 

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page