top of page

"Haluaisin tulla headhuntatuksi – pitääkö minun olla aktiivinen Linkedinissä?"


Haluatko tulla headhuntatuksi? Linkedin-profiili helpottaa osaamisesi löytämistä – sisällöt ja keskustelut auttavat erottumaan massasta ja pysymään verkostosi mielessä.
Haluatko tulla headhuntatuksi? Linkedin-profiili helpottaa osaamisesi löytämistä – sisällöt ja keskustelut puolestaan auttavat erottumaan massasta ja pysymään verkostosi mielessä.


Minulta kysytään melko usein, että "pitääkö minun olla aktiivinen Linkedinissä, jos haluan tulla headhuntatuksi".


Vastaukseni riippuu siitä, mitä kysyjä tarkoittaa “aktiivisuudella”. Osalle aktiivisuus tarkoittaa Linkedin-profiilin olemassaoloa, osalle puolestaan sisältöjen tuottamista, jakamista ja keskusteluihin osallistumista.


Tässä artikkelissa tarkastelen asiaa suorahaun ja erityisesti ehdokaskartoituksen näkökulmasta.



Suorahaku ja ehdokaskartoitus yleistyvät


Suorahakua (headhunting / executive search) ja ehdokaskartoitusta (research) hyödynnettiin aiemmin lähinnä ylimmän johdon rekrytoinnissa. Jos ehdokaskartoitus ei ole vielä tuttu termi, niin se tarkoittaa oikeiden osaajien löytämistä ja tunnistamista. Se on suorahakuprosessin tärkein vaihe, koska ehdokaslistan (long list) laatu määrittää koko loppuprosessin suunnan.


Suorahaun ja ehdokaskartoituksen suosio kasvaa voimakkaasti myös asiantuntija- ja päällikkötason rekrytoinnissa, koska kilpailu osaajista kiristyy. Onnistunut rekrytointi vaatiikin yhä useammin oikeiden osaajien aktiivista löytämistä ja henkilökohtaista kontaktointia, koska pelkkä mainostaminen ja hakemusten passiivinen odottelu harvemmin enää riittää.


Tämän johdosta yhä useampi henkilö voi tulevaisuudessa tulla headhuntatuksi eli saada työtarjouksia, vaikkei hae aktiivisesti uutta työpaikkaa. Tähän kehitykseen vaikuttaa mm. yritysten rekrytointitarpeet ja osaajien saatavuus. Tällä hetkellä headhuntatuksi tuleminen on tietyillä aloilla ja tietyissä rooleissa todennäköisempää, mutta yleinen trendi on kuitenkin se, että suorahaku yleistyy lähes kaikilla aloilla ja lähes kaikissa rooleissa tulevaisuudessa.


Onko Linkedin-profiili pakollinen, jos haluat tulla headhuntatuksi?


Suorahakua on tehty jo kauan ennen Linkediniäkin. Ehdokaskartoituksen näkökulmasta Linkedin-profiili ei siis ole pakollinen, mutta kyllä se tekee osaamisesi bongaamisen huomattavasti helpommaksi ja headhuntatuksi tulemisen todennäköisemmäksi. Olettaen toki, että profiilisi on informatiivinen ja ajan tasalla.


Linkedin-profiili kannattaa ilman muuta luoda, jos sinulla ei sellaista vielä ole. Monelle rekrytoijalle ja headhunterille Linkedin on nimittäin tärkein työkalu osaajien etsinnässä – joillekin jopa ainoa työkalu.


Itse valitsen ehdokaskartoituksessa käyttämäni kanavat aina toimeksiannon vaatimusten perusteella. Linkedin ei siis ole ainoa käyttämäni työkalu, mutta se on usein jollain tavalla mukana ehdokaskartoitus-vaiheessa. Linkedin-profiili auttaa mm. hahmottamaan henkilön taustaa, työhistoriaa ja mahdollista soveltuvuutta, jos löydän hänet jostain muusta kanavasta.



Pitääkö sinun tuottaa sisältöä ja osallistua keskusteluihin Linkedinissä, jos haluat tulla headhuntatuksi?


Ehdokaskartoituksen näkökulmasta ei aktiivinen sisältöjen tuottaminen, jakaminen ja keskusteluihin osallistuminen ole välttämätöntä. Fiksusti rakennettu Linkedin-profiili osuu hakutuloksiin ja tulee löydetyksi kyllä muutenkin.


Ammattimaiset sisällöt ja keskustelut Linkedinissä voivat kuitenkin auttaa sinua tuomaan asiantuntemustasi esille ja erottumaan eduksesi muusta osaajamassasta. Tällä voi olla merkitystä etenkin silloin, jos muut ehdokkaat ovat Linkedin-profiiliensa (työhistoriansa) perusteella tasavahvoja, mutta sinä osoitat sisällöilläsi ajatusjohtajuutta ja muut vaikuttavat passiivisilta sivustaseuraajilta tai jakavat verkostolleen vain kissavideoita.


Asiantuntevien Linkedin-sisältöjen ja -keskusteluiden merkitys korostuu erityisesti sellaisissa rooleissa, joissa ne katsotaan tärkeäksi osaksi nykyistä työnkuvaa (esim. erilaiset asiakasvastuulliset ja markkinoinnin tehtävät). Myös monissa muissa rooleissa työnantajat arvostavat tämäntyyppistä aktiivisuutta, koska se tuo lisänäkyvyyttä myös yrityksen brändille. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, minkälaista osaamista asiakasyritys tarvitsee.


Postaukset ja keskustelut voivat myös auttaa sinua pysymään positiivisesti Linkedin-verkostosi mielessä. Tällöin he saattavat vinkata juuri sinut, jos vaikkapa palkkaava esihenkilö kysyy tiimiltään, että löytyykö heidän verkostostaan mahdollisesti sopivia osaajia avoimeen tehtävään.


Kumpaan kannattaa mieluummin panostaa, jos haluat tulla headhuntatuksi?


Parhaan hyödyn saat tottakai silloin, kun panostat molempiin. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos niiden katsotaan kuuluvan nykyiseen työnkuvaasi tai tulevaisuuden unelmaduuniisi.


Mutta jos aikasi ei riitä molempiin, niin headhuntatuksi tulemisen näkökulmasta kannattaa panostaa ensin Linkedin-profiiliin. On nimittäin paljon todennäköisempää, että research-konsultti tai headhunter löytää sinut Linkedinin hakutuloksista kuin bongaamalla postauksesi tai kommenttisi feedistään.


Panosta siihen, että profiilisi on selkeä, informatiivinen ja sisältää osaamisesi kannalta relevantteja avainsanoja. Kun se on kunnossa, voit alkaa panostamaan sisältöihin ja keskusteluihin Linkedinissä, jotta erotut paremmin eduksesi massasta ja pysyt verkostosi mielessä.


Muista myös pitää Linkedin-profiilisi ajan tasalla.


 

Kiitos, kun luit tämän artikkelin – toivottavasti koit sen hyödylliseksi. Haluaisitko vinkkimme jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa ilmainen uutiskirjeemme klikkaamalla tästä. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen milloin tahansa klikkaamalla uutiskirjeen mukana tulevaa linkkiä.



Harkitsetko rekrytointia tai haluaisitko kuulla uusista uramahdollisuuksista?


  • Jos harkitset asiantuntijan tai johtajan rekrytointia, niin tavoitat minut alla olevista yhteystiedoista – kuulen mielelläni lisää tarpeistasi ja kerron miten Scoutria voi auttaa sinuakin onnistumaan rekrytoinnissasi

  • Jos haluaisit kuulla uusista uramahdollisuuksista, niin lataa tietosi Scoutrian tietokantaan – olemme yhteydessä, jos saamme taustaasi ja osaamiseesi sopivia toimeksiantoja



Jani Laine

Senior Researcher & Founder

045 257 2526



Scoutria – moderni ja luotettava kumppani asiantuntijoiden ja johdon rekrytointiin


Scoutria on luotettava kotimainen suorahakuyritys, jolta saat laadukkaat ja tehokkaat ratkaisut asiantuntija- ja johtotason rekrytointiin. Moderni suorahakukonseptimme erottuu edukseen, koska panostamme erityisesti suorahakuprosessin tärkeimpiin elementteihin – korkealaatuiseen ehdokaskartoitukseen, ehdokkaiden kiinnostuksen herättämiseen sekä ehdokaskokemukseen. Autamme sinua löytämään oikeita osaajia nopeasti, läpinäkyvästi, ehdokasystävällisesti ja kohtuullisemmalla investoinnilla – tietysti laadusta tinkimättä.


Lisätietoa: www.scoutria.com 

bottom of page