top of page

Suorahaku eli headhunting epäonnistui? Se voi olla seurausta näistä tekijöistä (osa 1).


Suorahaku, ehdokaskartoitus, rekrytointi - Scoutria
Suorahaku (headhunting, executive search) voi epäonnistua, jos et kiinnitä huomiota näihin seikkoihin.


Suorahaku (headhunting, executive search) yleistyy. Aiemmin sitä hyödynnettiin pääasiassa ylimmän johdon rekrytoinnissa. Nykyään moni yritys käyttää suorahakua myös asiantuntijoiden ja esihenkilöiden palkkaamisessa – erityisesti kun halutaan löytää piileviä ehdokkaita tai toteuttaa rekrytointi hiljaisesti.


Suorahaun onnistuminen vaatii monen palasen loksahtamista paikoilleen. Se ei kuitenkaan aina mene yhtä hienosti kuin Strömsössä. Tässä artikkelisarjassa tarkastelen, mistä tämä voi johtua ja mihin on syytä kiinnittää huomiota.Suorahaku-moka 1: Valitaan vääränlainen kumppani tai palvelu


Suorahakupalveluiden vertailu voi tuntua vaikealta. Jos ostaja ei ole työskennellyt suorahakualalla, saattaa tarjousten termit ja sisällöt vaikuttaa identtisiltä. Tällöin voi syntyä kiusaus valita kumppani pelkän halvimman hinnoittelumallin perusteella.


Paras kumppani ei ole välttämättä se, jolla on suurimmat lupaukset ja parhaat myyntipuheet. Kannattaa mieluummin kiinnittää huomiota siihen, ymmärtääkö hän mm. position, rekrytoinnin sekä osaajien löytämisen ja heidän kiinnostuksen herättämisen realiteetit.


On tärkeä muistaa, että osaajamarkkina eli talenttipooli on kaikille suorahakualan toimijoille sama ja kaikilla on käytettävissään suurin piirtein samat työvälineet. Erottava tekijä ei ole jokin taikatyökalu, vaan kyky löytää ja tunnistaa pätevät osaajat massasta – siis ehdokaskartoitus (research, desk research). Se on kovaa työtä, joka vaatii ammattitaitoa ja kokemusta.


Kun valitset kumppania suorahakuun, pyri oikeasti ymmärtämään erot palveluiden ja niiden sisältöjen välillä. Kysy tarjouksen tekijältä tarkentavia tietoja, jos jokin on epäselvää. Älä kuitenkaan tee valintaa pelkän hinnoittelumallin perusteella. Halvasta hinnasta ei nimittäin ole paljoa iloa, jos palvelun sisältö ei ole suunniteltu ratkaisemaan todellista rekrytointitarvettasi. Kun haluat esim. löytää päteviä piileviä osaajia, ei ilmoitushaku tai hybridihaku riitä, vaan tarvitset huolellista ehdokaskartoitusta – joko sellaisenaan tai osana kokonaisvaltaista suorahakuprosessia.Suorahaku-moka 2: Joulupukin toivelistasta unohtuu realismi


Joskus asiakas saattaa ajatella, että “kun nyt kerran käytetään suorahakua, niin toivotaan sitten koko rahan edestä kaikkea mahdollista”. Joulupukin toivelistat voivat toteutua saduissa, mutta headhunterin ja research-konsultin (jonka vastuulla on toteuttaa varsinainen ehdokaskartoitus), on otettava huomioon realiteetit. Jotkut saattavat ehkä myyntivaiheessa innostua lupaamaan kuun taivaalta, mutta harva pystyy sitä kuitenkaan toimittamaan.


Rekrytoinnin ja osaajamarkkinan realiteetit ovat kuin fysiikan lait – ne koskevat kaikkia suorahakualan toimijoita (sekä asiakkaita) ja ovat kaikille samat. Kenelläkään ei ole esim. mitään maagista varastoa tai CV-pankkia, josta voi poimia rajattomasti täydellisiä ehdokkaita markkinahintaa alemmalla palkkatoiveella. Kukaan ei myöskään pysty lupaamaan, että ehdokas on valmis allekirjoittamaan työsopimuksen ja pysymään ikuisesti palkkalistoillasi. Tämän lupauksen voi antaa ja lunastaa vain ehdokas itse.


Mitä pidempi toivelistasi on, sitä enemmän on myös varauduttava tarjoamaan vastinetta ehdokkaille. Harva on nimittäin valmis vaihtamaan työpaikkaa nykyistä pienemmällä palkalla, ellei ole pakottava tarve. Jotta hän olisi valmis vaihtamaan edes nykyistä vastaavalla palkalla, tulee roolin tyypillisesti tarjota jotain muuta lisäarvoa nykyiseen verrattuna (esim. nopeampaa urakehitystä, lisää vastuuta, uuden oppimista, parempaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa jne).


Mieti siis, mitkä asiat ovat aidosti välttämättömiä tehtävässä onnistumisen kannalta. Pakollisia kriteereitä voi olla korkeintaan muutama ja loput voidaan katsoa eduksi. Kaikkea ei voi saada – joko palkkabudjetin tai toivelistan on joustettava.


Suorahaku-moka 3: Ehdokaskartoitus puuttuu tai jää liian niukaksi


Korkealaatuiseen suorahakuun sisältyy aina huolellinen ehdokaskartoitus, jossa kartoitetaan koko relevanttien osaajien markkina. Ehdokaskartoitus on suorahaun tärkein vaihe, koska sen tuloksena syntyvän ehdokaslistan (long list) laatu määrittää koko loppuprosessin suunnan.


Suorahakualan palveluiden sisällöissä ja erityisesti ehdokaskartoituksen tasossa voi kuitenkin olla isoja eroja. Parhaat suorahakuyritykset ovat aina panostaneet erityisen paljon juuri huolelliseen ehdokaskartoitukseen, koska ilman laadukasta ehdokaslistaa on mahdotonta onnistua suorhakuprosessin myöhemmissä vaiheissa.


Mistä ylipäätään maksat suorahaussa, jos kumppanisi ei panosta ehdokaskartoitukseen? Todennäköisesti premium-hinnan hakemusten odottamisesta ja käsittelystä tai rajallisen CV-pankin ja verkoston perkaamisesta. Tällöin on iso riski, että valtaosa potentiaalisista osaajista jää kartoittamatta, etkä saa palkattua parasta saatavilla olevaa ehdokasta.


Kun vertaat suorahaku-tarjouksia, kiinnitä huomiota erityisesti ehdokaskartoitukseen – mitä se sisältää, mikä on sen painoarvo ja minkälainen on sen toteuttajan kokemus. Tarkoittaako "ehdokaskartoitus" esim. vain headhunterin oman LinkedIn-verkoston pikaista läpikäyntiä vai kartoittaako ehdokaskartoitukseen erikoistunut research-konsultti perusteellisesti osaajamarkkinan? Huolelliseen ehdokaskartoitukseen panostava kumppani pystyy kertomaan sen tuloksista läpinäkyvästi.


Mieti myös, että tarvitsetko oikeasti perinteisen suorahakuprosessin? Valtaosa yrityksistä ei välttämättä tarvitse perinteistä suorahakuprosessia, vaan modernimpaa ja ketterämpää täsmäratkaisua, joka tuottaa saman lopputuloksen – eli löydät ja tavoitat rekrytointitarpeesi kannalta oikeat osaajat.Artikkelisarja jatkuu myöhemmin...


 

Kiitos, kun luit tämän artikkelin – toivottavasti koit sen hyödylliseksi. Haluaisitko vinkkimme jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa ilmainen uutiskirjeemme klikkaamalla tästä. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen milloin tahansa klikkaamalla uutiskirjeen mukana tulevaa linkkiä.Harkitsetko rekrytointia tai haluaisitko kuulla uusista uramahdollisuuksista?


  • Jos harkitset asiantuntijan tai johtajan rekrytointia, niin tavoitat minut alla olevista yhteystiedoista – kuulen mielelläni lisää tarpeistasi ja kerron miten Scoutria voi auttaa sinuakin onnistumaan rekrytoinnissasi

  • Jos haluaisit kuulla uusista uramahdollisuuksista, niin lataa tietosi Scoutrian tietokantaan – olemme yhteydessä, jos saamme taustaasi ja osaamiseesi sopivia toimeksiantojaJani Laine

Senior Researcher & Founder

045 257 2526Scoutria – moderni ja luotettava kumppani asiantuntijoiden ja johdon rekrytointiin


Scoutria on luotettava kotimainen suorahakuyritys, jolta saat laadukkaat ja tehokkaat ratkaisut asiantuntija- ja johtotason rekrytointiin. Moderni suorahakukonseptimme erottuu edukseen, koska panostamme erityisesti suorahakuprosessin tärkeimpiin elementteihin – korkealaatuiseen ehdokaskartoitukseen, ehdokkaiden kiinnostuksen herättämiseen sekä ehdokaskokemukseen. Autamme sinua löytämään oikeita osaajia nopeasti, läpinäkyvästi, ehdokasystävällisesti ja kohtuullisemmalla investoinnilla – tietysti laadusta tinkimättä.


Lisätietoa: www.scoutria.com 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page